Loading

REŢETE DIN SUDUL FRANŢEI

REŢETE DIN SUDUL FRANŢEI

Un articol în imagini, scurt dar apetisant, cu câteva recomandări referitoare la gastronomia din sudul Franţei, care mie îmi este atât de dragă şi pe care am inclus-o în dieta noastră zilnică. Sunt convinsă că vă va aduce şi vouă în farfurii şi în case soarele şi atâtea arome încântătoare.

Dacă ajungeţi în sudul Franţei şi vă opriţi la un restaurant tradiţional, vă recomand să încercaţi câteva specialităţi culinare autentice:

Bouillabaisse, o mâncare tradiţională cu peşte şi fructe de mare, din zona Marseille;

Fougasse, pâinea provensală: simplă, doar stropită cu ulei de masline sau în varianta cu anchois, măsline şi sos tomat;

Ratatouille, cunoscuta reţetă pe bază de legume;

Daube, o reţetă cu carne de vită marinată în vin roşu;

Pissaladière de Nice, un fel de pizza cu ceapă şi sos macerat de sardine, garnisită cu anchois şi măsline;

Supa mediteraneană cu roşii şi măsline;

Tian provensal, un ragoût de legume şi cimbru;

Oreillette, un fel de gogoşi umplute, în varianta dulce delicioase cele cu flori de portocală;

Papuceii săraţi cu brânză şi jambon;

Axoa, o carne de vită tocată şi pigmentată cu ardei iute;

Parmantier cu dulceaţă de raţă şi foie gras;

Sau, pentru cei mai indrăzneţi, o felie de tartă cu branză Roquefort şi caramel.

Totul (bine) stropit cu un vin rosé de Provence, toate fiind excelente, dar dacă aveţi posibilitatea să cumpăraţi o sticlă din regiunile Bandol sau Côtes-de-Provence, sigur nu veţi regreta!

Sau un roşu de Bordeaux, preferatul meu este cel din regiunea viticolă Médoc.

Mai jos imagini cu fiecare:

Cât despre condimente, mie nu îmi lipsesc niciodată din casă celebrele Herbes de Provence, cu cimbru, rozmarin, oregano, busuioc, lavandă.

E o reală plăcere să vă recomand şi câteva tipuri de desert tipice din sudul Franţei. 🙂

Imediat, aşa la prima strigare, îmi vine în cap tarta tropeziană, pe care o ador pur şi simplu. Dar şi: calisson, îngheţata de portocal şi verbină, trifle, sorbetul de lavandă, nougat glacé cu miere, tarta de caise şi migdale, checul de lămâie, cannelé sau merele surpriză.

Las aici câteva imagini să vă inspire:

Sau, până ajungeţi voi aici, de ce să nu invitaţi sudul Franţei chiar la voi în casă, pregătind o reţetă de vară delicioasă, binecunoscuta Ratatouille. Pe bază de legume, poate acompania un grătar de carne sau poate fi servită ca atare.

Un link util mai jos, cu reţeta video:

https://cuisine.journaldesfemmes.fr/

Succes şi nu uitaţi roséul despre care v-am vorbit. 😉

Santé et à très vite !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Your Shopping cart

Close